Råd: Hvordan faster man?


Jeg har netop afsluttet en 15 dages faste. Reelt set var fasten ikke 15 dage, men for at gennemføre en 3 dages vand faste er det vigtigt at forberede kroppen. Det tager tid. Denne artikel er en trin-for-trin-vejledning.

Lad være med at faste hvis du har diabetes, hypoglykæmi, er gravid eller ammer. For de fleste mennesker er faste kke en nem opgave, og du skal være parat til at tage fri for at gøre det.

Du kan reducere bivirkningerne af at faste ved at følge en rå-juice faste i stedet for rent vand. Det vil bremse fjernelsen af toksiner fra kroppen og også fjerne nogle detox symptomer. Detox symptomer omfatter: kvalme, hovedpine, svimmelhed, mangel på energi, mavesmerter, kramper, smerter i benene, forvirring osv. (du velkommen til at tilføje din egen oplevelse til det).

Fordelene:

3 dage hjælper kroppen slippe af med toksiner og renser blodet.
5 dage starter processen med at heale og genopbygge immunforsvaret.
10 dage giver kroppen tid til at gøre bod på skader forårsaget af langvarig udsættelse for farlige kemikalier og giftstoffer.

Det er ikke tilrådeligt at gå lige fra normale spise-og drikkevaner til faste. Det vil få kroppen til at gå ind i en chok tilstand. Jeg har engang prøvet det i Thailand. Jeg ønskede at faste og troede at fordi jeg normalt hovedsagelig spiser friske frugter og grøntsager, så jeg kunne gå lige fra at spise dette til faste på vand. Jeg gav op efter den første dag.

Nedenstående er en trin-for-trin guide til at faste:

Trin # 1: Forberedelse til faste (uge 1 & 2)
Stop med at spise kød, mejeriprodukter, fisk, drikke kaffe, alkohol, rygning. Ved udgangen af ??den anden uge skal din kost kun være frugt, grøntsager, kerner og nødder.

Trin # 2: Rå frugt, grøntsager, nødder og kerner (3 dage)
Tre dage, hvor alle måltider kun består af rå frugt, grøntsager, kerner og nødder.

Trin # 3: Blendet rå mad (3 dage)
Tre dage før vand fasten, blend alle dine fødevarer i en blender. Dette er en måde at forberede dit fordøjelsessystem på at bremse ned og være klar til den manglende mad. Dette er det trin jeg sprang over sidste gang jeg fastede og det gjorde en verden til forskel at gøre det. At drikke fødevarer er slet ikke det samme som tygge mad.

Trin # 4: Vand faste (3 dage)
Drik mindst 3 liter vand hver dag. Du vil måske finde dette svært på den anden og tredje dag fordi din mave er blevet mindre. Sørg for at du har fuldstændig hvile i disse dage. Lav ikke nogen planer. Jeg foreslår, at du tager fri eller alternativt starter dag 1 torsdag aften og slutter fasten søndag aften. Det er hvad jeg gjorde. Jeg fandt den første dag hårdest. Jeg tænkte konstant på mad. Selv de mest simple fødevarer syntes overvældende lækre (som f.eks. et tørt stykke brød med tomat). Jeg led også af søvnløshed og en vis forvirring. Den anden dag var nemmere bortset fra at jeg var svimmel, havde synsproblemer og kvalme et par gange. Den tredje dag var en leg, bortset fra en mærkelig smerte i mine ben og en smule kvalme. Den første frugt shake var ærligt talt ikke så god som forventet (søndag aften). Du kan lette fasten ved at drikke destilleret vand med økologisk citronsaft eller økologisk kamille te. Jeg havde ikke adgang til økologiske produkter, og derfor fastede jeg udelukkende på vand.

Trin # 5: Blendet rå mad (3 dage)
Vend tilbage til blendet rå frugt, grøntsager, kerner og nødder i 3 dage efter din faste. De ønskede virkninger kan blive ødelagt ved at spise kogte fødevarer umiddelbart efter.

Trin # 6: Rå frugt, grøntsager, nødder og kerner (3 dage)
Tre dage hvor alle måltider kun består af rå frugt, grøntsager, kerner og nødder.

Trin # 7: Genindfør anden mad
Langsomt genindfør andre slags fødevarer i din kost. Hvis du tror, at du måske har fødevarer over-følsomhed eller allergi, så er dette at godt tidspunkt at teste disse fødevarer. Én ad gangen kan du langsomt genindføre hvede, mejeriprodukter, æg, soja og sukker til din krop. Vælg én ny hver dag, og i løbet af dagen spis 2 til 3 portioner. Bemærk eventuelle reaktioner. Vent for en dag, og på den tredje dag, kan du prøve en anden slags. Gentag, indtil du har prøvet alle de mulige typer af allergi fødevarer.

Den bedste del ved fasten for mig var at jeg gennemførte den, og at jeg har udviklet en ny kærlighed til madlavning / tilberedelse af mad.

Held og lykke med din faste og skriv endelig dine oplevelser til os, så vi kan dele dem med andre læsere.

NB: Denne artikel findes på engelsk også, men jeg har valgt at oversætte den så min mor og andre danske læsere kan finde en nem vejledning.


9 thoughts on “Råd: Hvordan faster man?”

 1. Hej,
  Inspirerende læsning. Kan du uddybe lidt nærmere, hvor gode resultater man kan få ved at gennemføre fasten med grøntsagsjuice i stedet for blot vand?
  mvh Mikkel 🙂

 2. Hi Mikkel,

  Jeg har desværre ikke prøvet på grøntsagsjuice, men synes helt sikkert det er en god ide. Bare grøntsagerne er økologiske, så kan du også udrense i en længere periode. Held og lykke med det.

  De bedste hilsner,
  Tina

 3. Hej Tina
  tak for faste-kuren, jeg vil afprøve den efter
  “hellig tre Konger” 🙂
  men lige et par spørgsmål .
  jeg tager medicin for lavt stofskifte, det skal jeg vel fortsætte med ?
  desuden tager jeg 6 forskellige mineraler/vitaminer , skal jeg tage dem under
  Faste-kuren ?
  på forhånd tak . Glædelig Jul og Godt Nytår
  Mvh. Allan

 4. Kære Allan,

  Mange tak for din besked.

  Jeg ville ønske jeg kunne svare dig på spørgsmål omkring medicin, men det kan jeg desværre ikke. Du må nok hellere spørger din læge for at være sikker.

  Mht mineraler og vitaminer så fortsatte jeg med mine mens jeg fastede.

  Rigtig meget held og lykke med det.

  Glædelig jul og godt nytår

  De bedste hilsner,
  Tina

 5. Hejsa

  Jeg har vandfastet en del og lavet masser af research. Der er masser infomation og de bedste er: True North fasting centre. De har masser af info og guiding. Læs bøgerne af Herbert Shelton (natural hygienist doctor/concept). Jeg ville absolut fraråde at faste på medicin el. kosttilskud, og brug ikke tandpasta. Kroppen skal af med affaldsstoffer og derfor vigtigt at være hel ren for tilsætningsting. Jeg var selv på medicin, men er nu medicinfri og det er for en sygdom som er uhelbredelig og jeg burde ikke kunne leve uden medicin( ; Da jeg har prøvet adskellige guidet-faster, så vil jeg advarer imod at tro på alt hvad en guide siger. Jeg har oplevet folk der fik spiseforstyrrelser efterfølgende, så nu mere du ved nu mere kan du overveje for og imod.
  Der er specielt én i Danmark som jeg absolut ikke ville bruge, og han popper op hvis du søger vandfaste på google. Din diæt efterfølgende er vigtig, men man behøver ikke at være raw foodie, vegetar, veganer etc. – mange guider vil sige at man SKAL DETTE. Følg dit hjerte ikke andres. Jeg laver 3 dags faster i vores sommerhus, da jeg har brug for ekstrem ro. Jeg kan kun sige “fed hjemmeside” og endelig flere i DK som er begyndt at se magien i at faste. Det er også super godt for dyr. Min hund faster med os 3 dage om måneden, og dette er en fed måde, da man lige får en pause og kan bedømme om man er på den rette vej i sit liv. Helt fantastisk.

Leave a Comment