Aktivering: Opbevaring eller opkvalificering???


Aktivering – hvad er det egentlig?

Som arbejdsløs har jeg virkelig svært ved at forstå rationalet. Hvert halve år skal jeg minimum i aktivering 1 måned. Men som akademiker skal jeg ifølge loven “varetages” af en 2. Aktør. En anden aktør skulle efter sigende være en konsulentvirksomhed der kan hjælpe mig med at komme i arbejde ved at sende mig på et såkaldt “jobsøgningskursus”. Jobsøgningskurset består at nogle korte foredrag med råd om skrivning af CV, jobansøgning osv.

På mit jobsøgningskursus blev vi også på det stærkeste rådet til at sende uopfordrede ansøgninger. Men da jeg bad om jeg ikke kunne få en skabelon/eksempel på en uopfordret ansøgning – ja, det havde de ikke. Hvordan skal jeg så lære at skrive dem (hvis jeg ikke kunne det i forvejen)??

På ovenstående billede ses et af de lokaler vi var tvunget til at sidde i fra kl. 9-15 hver dag i op til 13 uger. Når jeg siger i op til 13 uger, så er det helt afhængig af om det er 2. aktør der sende dig på jobkursus eller jobcenteret. Loven siger at man minimum skal aktiveres i 4 uger. Alle kandidater der skulle være på kurset i 4 uger var sendt der af jobcenteret, mens kandidater med længere “dom” selvfølgelig var blevet sendt der af den 2. aktør der arrangerede kurset. Hvorfor? Fordi en 2. aktør er en virksomhed. De får 500 kr per dag per deltager (betalt af jobcenteret). Så selvom deres kursus turnus kun tager 3 uger – ja så giver det god mening for dem at sende folk på kursus i 6 uger (som de gjorde ved mig). Jeg fik intet ud af det, da jeg godt kan skrive en jobansøgning, men min 2. aktør virksomhed fik 15.000 kr i kassen. Så simpelt er det.

Og når du så ser på billedet taget fra kursus lokalerne – så vil jeg gerne have at du lige tænker over om du ville kunne koncentrere dig i det lokale? Til orientering sad der ca. 25 mennesker i lokalet. Der var et vindue, ingen bordplads ved siden af computeren til at ligge ekstra papirer, der var en konstant gennemstrøm af mennesker til de bagvedliggende lokaler, en konstant snakken og en ekstrem varm og dårlig luft i rummet (ikke så overraskende med kun et vindue). Derudover blev man skrevet ned i protokol to gange om dagen for at sikre at man var der – både kl. ca. 9.30 og igen kl. 14.30 – hvilket jeg kun kan sige gjorde at man følte sig endnu mere ydmyget og umyndiggjort. Ville du kunne skrive jobansøgninger i dette klima??

Jeg har flere gange forsøgt at få bevilliget et kursus i projektstyring, som jeg ved vil kunne gavne min jobsøgning idet det opkvalificere min uddannelse. Men selvfølgelig vil 2. aktøren ikke bevillige det til mig for det vil jo koste dem penge. Jobcenteret derimod betaler 500 kr per dag uanset hvad jeg gør.

Jeg kan tage et kursus i “Projektledelse” på Niels Brock. Det koster 9000 kr for 6 ugers intensivt kursus, der på enhver måde vil forbedre mine chancer for at få et job. Dvs det er meget billigere end endnu et “jobsøgningskursus”, men jeg kan ikke få det, fordi jeg som akademiker skal “håndteres” af en 2. aktør og de skal tjene penge…ikke hjælpe mig i arbejde!

Mit forslag: 10 dages intensivt jobsøgningskursus til alle ledige. Dette kursus påbegyndes senest 2 uger efter man har meldt sig ledig. Derefter bør man have mulighed for sparring med jobcenter eller anden aktør efter eget ønske og hvert halve år kan man (efter eget ønske/behov) deltage i et opkvalificerende uddannelseskursus (der dog skal godkendes af jobcenteret som værende af relevant kvalitet og emne). Dette vil være en langt billigere og bedre løsning end den formålsløse aktivering (jobsøgningskurser o.l.) der finder sted i dag.

Jeg kan kun konkluderer at aktivering som akademiker (pt) intet har at gøre med opkvalificering, men derimod er ren opbevaring! What a waste of time and money!


Leave a Comment